TA STYRINGA!


Alle må søke læreplass via VIGO, men det betyr ikke at VIGO kommer til å ringe for å tilby deg en læreplass. VIGO er bare en enorm database der blant annet opplæringskontorer og bedrifter kan hente ut informasjon når de er på jakt etter en lærling. Men hvilken informasjon får de om de tilfeldigvis skulle komme over deg der inne? Forteller eksamenspapirene dine det du synes de bør vite om deg?

Hvis svaret er nei: Hva med å ta saken i egne hender? Du kan for eksempel ta direktekontakt med bedrifter du ønsker å være hos, enten i prosjekt til fordypning eller som lærling.

Vit at de fleste bedrifter setter stor pris på at unge presenterer seg direkte. Det gir også deg en unik mulighet til å vise at du har mye mer å by på enn det de kan lese ut fra eksamenspapirene dine.

Om du velger å kontakte bedrifter direkte, så husk å gjøre godt forarbeid. Klargjør for deg selv hva slags kompetanse du sitter inne med som bedriften kan være interessert i.

PERSONLIGE EGENSKAPER:

Tenk igjennom hvem du er som person (ingen egenskaper er dårlige, men noen er viktigere i den jobben du ønsker deg enn andre).

SOSIAL KOMPETANSE:

Tenk på hva slags type du er i sosiale sammenhenger (i veldig mange yrker jobber du sammen med andre).

FORMELL KOMPETANSE:

Kanskje har du hatt ekstrajobber etter skoletid? Eller jobbet i en elevbedrift eller i en frivillig organisasjon? Eller kanskje du er en habil sportsutøver eller har en spennende hobby?

Når du vet hvor du ønsker læreplass og har gjort deg opp en mening om hvorfor de skal velge deg, så gjelder det å oppnå kontakt. Det gjør du via telefon, mail, oppmøte, søknad, cv. Her finner du konkrete tips for hvordan du skal gå fram om du vil presentere deg selv på en god måte.

 

HVA SKAL DU BLI NÅR DU BLIR STOR?

DU KAN MER ENN DU TROR

« Tilbake