HVA SKAL DU BLI NÅR DU BLIR STOR?


Hva er planen? Starte for deg selv eller finne deg en jobb? Noen få er gründersjeler og starter eget foretak rett etter videregående. Det er fullt mulig om du går på med dødsforakt og er forberedt på å jobbe døgnet rundt for luselønn før ting begynner å gå seg til. De fleste er ikke klare for et sånt kjør. De trives bedre med et liv bestående av både jobb og fridtid. De ønsker kanskje også å ha en sikker inntekt. Dessuten vil de gjerne vite at de kan noe, at de har en spesiell type kompetanse samfunnet har bruk for. Derfor ender de fleste opp med å få seg et yrke. Om du velger en yrkesfaglig retning, innledes utdanningen din med to år i læra etter at du er ferdig med to år på videregående. Så får du fagbrev eller svennebrev, og så blir du arbeidstaker og mottar lønn for det arbeidet du utfører.

Når du kommer deg ut i jobb eller får deg læreplass, er det en rekke lover og regler som regulerer arbeidsforholdet ditt. Det handler om at du ikke skal bli utnyttet, og det handler om at du skal være en god yrkesutøver for bedriften. Derfor er det veldig viktig at du som arbeidstaker har kjennskap til dine rettigheter og plikter. Det inkluderer også kunnskap om hva en arbeidskontrakt skal inneholde.

Det er ikke helt tilfeldig hvordan disse reglene er oppstått, de er nemlig et resultat av enighet mellom partene i arbeidslivet.

Her finner du informasjon om hvordan arbeidslivet fungerer.

Og om du har en gründer i magen: Det er alltid godt å ha en skikkelig utdanning i bakhånd og gjerne også noen års arbeidserfaring når du skal ut i felten og kjempe om jobber og kunder.

Les om hva som kreves av gründere.

 

TA STYRINGA!

DU KAN MER ENN DU TROR

« Tilbake